he ik ben John Wolff ik bespreek hier bitawirie moksi alesi
ik ben van plan het vrijdag a,s het te bereiden met gerookte vis, zoutvlees en droge garnalen
Bitawiri kun je stoven als groente , maar je kunt er ook een heel bekend en beroemd gerecht mee bereiden nl moksi alesi . Het is een rijstgerecht, waarbij de rijst samen met gerookte of gebakken kip, geplozen warme vis en groenten of pesi wordt klaargemaakt . De enigszins bittere smaak van bitawirie zorgt voor een apart smaak gevoel.
Ingredienten:
- 1 bosje bitawiri
- 250-500 gram zoutvlees
- een warme vis bijv snoek en gedroogde garnalen
- 1 hele gesneden ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 eet lepels keuken zout
- hele tomaat in stukjes gesneden
- zwarte peper
- een schep lepel boter
- 1.5 kg gram rijst (of meer naar gelang het aantal personen)
- kokos olie
klontje margarine 75 gram
- zonnebloemolie
- kokos melk 1 blikje
Voorbereiding:
- Begin met het zoutvlees uit te koken (15-20 minuten)
het zoutvlees water na 10 minuten vervangen en door koken nog 10 min
- Week de garnalen in heet water voor ongeveer 20 minuten.
- De bitawiri maak je schoon door de blaadjes te plukken, zodat de nerf in het midden wordt verwijderd.
- Het is belangrijk om de bitawiri goed te wassen, omdat er zand altijd er zit. Laat ze eerst in een bak water liggen, zodat het zand naar beneden kan zakken en was daarna de bitawiri nogmaals goed tot je zeker weet dat er geen zand meer in zit.De bitawirie uit het water tillen nooit schenken ivm zand deeltjes
- Snij de bitawiri in kleine stukjes.
- Snij het uitgekookte zoutvlees in stukjes en pluis de warme vis in kleine stukjes.
- Snipper de ui en de knoflook.
Bereiding:
- Verwarm een paar eetlepels olie in een pot die groot genoeg is om later ook de rijst te laten koken en met een deksel af te dekken.
- bak in een steel pan de ui even tot ze lichtbruin is en voeg dan het zoutvlees toe. - Voeg dan de knoflook, stukjes tomaat, zout s of blokjes poeder, ook cocos olie , boter en zwarte peper toe en laat het even bakken.
-Voeg nu ook de bitawiri toe met een beetje zoutvlees water en laat het nog even stoven.
- na 5 minuten voeg de stukjes warme vis en droge garnalen erbij.
Rijst erbij doen
- Was de rijst 2 keer goed en haal het door een vergiet tot het water helemaal op is.
- Zet de uitgelekte rijst bij de gestoofde bitawiri, even roeren en dan zoutvlees water toe.
- De hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid rijst en vergt enige oefening. Meestal is het goed als het water een vingerkootje boven de rijst staat doe er dan gelijk je blik cocos melk erbij . Dat is ongeveer 1 kopje rijst op 1 1/2 kopje water.
- De rijst gaat nu aan de kook gebracht worden en zodra het water mengsel kookt even goed roeren en dan een goed sluitende deksel op de pot zetten . Laat de rijst op de kleinste gaspit langzaam gaar worden in minimaal een half uur .opletten zodat het goed gaar wordt en optijd van het vuur halen als het gaar is .
Eet de moksi alesi met een niertjes sambal of hotsauce en oker , antroewa en komkomer op azijn en gebakken banaan .een gebakken kandra moot of 2 stuks oven kip erbij is seti .
Tip: voor een lekkere smaak aan de moksi alesi kun je een madam jeanet peper mee laten stoven. Doe de peper er in zijn geheel in op het moment dat je de bitawiri gaat stoven met een beetje bouiloin. Hij moet alleen zijn flavor afgeven.
Bitawiri is te krijgen bij super markten die groente verkopen zoals bij Gopie markt aan de tourtonne laan w of op de markt.
graag uw feedback hierover
john
Geen opmerkingen:
Een reactie posten